Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ!!

Ύστερα από τις απέλπιδες προσπάθειες σύσσωμου του φοιτητικού συλλόγου να διορθωθεί το χάος που προκάλεσαν τα ΕΑΑΚ και η ασυνέπεια-ανευθυνότητά τους σήμερα είχαμε την τελική απάντηση των καθηγητών. Εξεταστική περίοδος 2 εβδομάδων (!), με αρχή την Πέμπτη 13/10 και τέλος την Παρασκευή 28/10. Λόγω γενικής απεργίας των ΜΜΜ τις ημέρες Πέμπτη 13/10 και Παρασκευή 14/10, τα μαθήματα θα μεταφερθούν τα Σάββατα 15/10 και 22/10 αντίστοιχα. Δυστυχώς όλες οι προτάσεις μας, απορρίφθηκαν από το συμβούλιο των καθηγητών με τη δικαιολογία ότι η παραπάνω απόφαση είναι καθ'όλα νόμιμη, αφού πάρθηκε κατα πλειοψηφεία και μάλιστα ύστερα από την ψήφισή της από μερίδα εκπροσώπων των φοιτητών (δηλ. ΕΑΑΚ).





Με τιμή
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ν.Μ.Μ.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΙ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ...

Χρονικό:
· ΠΕΜΠΤΗ 29/09 ΩΡΑ 16:30. Τέλος γενικής συνέλευσης Φ.Σ. ναυπηγών μηχ. Μηχ. ΕΜΠ. Αποτέλεσμα: υπερψήφιση πλαισίου ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ανοιχτή σχολή με 83 ψήφους, έναντι του πλαισίου κατάληψης(ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ) με 72 ψήφους.
· ΠΕΜΠΤΗ 29/09 ΩΡΑ 16:35. Το σχήμα των ΕΑΑΚ ξεκινά τη συλλογή υπογραφών για κάλεσμα σε νέα Γ.Σ., με στόχο εκ νέου κατάληψη της σχολής.
· ΠΕΜΠΤΗ 29/09 ΩΡΑ 16:45. Ολοκλήρωση συλλογής των 55 υπογραφών, ακόμα και “δια τηλεφώνου”.
· ΠΕΜΠΤΗ 29/09 ΩΡΑ 21:55. Παράνομο σφράγισμα υπογραφών, χωρίς τη σύγκλιση Δ.Σ. παρατάξεων.
· ΠΕΜΠΤΗ 29/09 ΩΡΑ 22:00. Ενημέρωση μέσω facebook της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για τη νέα γενική συνέλευση τη Δευτέρα.
· ΔΕΥΤΕΡΑ 03/10 ΩΡΑ 12:00. Ξεκινάει η εξέταση του μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.
· ΔΕΥΤΕΡΑ 03/10 ΩΡΑ 13:30. Εκβιαστική αρχή της Γ.Σ., χωρίς την απαιτούμενη απαρτία.
· ΔΕΥΤΕΡΑ 03/10 ΩΡΑ 14:10. Ανάγνωση πλαισίων και παράλογο κλείσιμο των θυρών του αμφιθεάτρου 0.15, προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα ψήφου, σε φοιτητές που εξετάζονταν στο παραπάνω μάθημα, αλλα και σε αργοπορημένους.
· ΔΕΥΤΕΡΑ 03/10 ΩΡΑ 14:25. Έντονοι διαπληκτισμοί μεταξύ φοιτητών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ανεξάρτητων με μέλη της ΕΑΑΚ με σκοπό να εισέλθουν οι φοιτητές για να ψηφίσουν.
· ΔΕΥΤΕΡΑ 03/10 ΩΡΑ 14:30. Λήξη της Γ.Σ. “express”,με αποτέλεσμα την επικράτηση του πλαισίου ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ με 55 ψήφους έναντι 17 του πλαισίου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
· ΔΕΥΤΕΡΑ 03/10 ΩΡΑ 14:35. Συλλογή υπογραφών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από τους φοιτητές που ήθελαν ανοιχτή σχολή. Τελικός αριθμός υπογραφών μόνο από τους αποκλεισμένους”: 58
Συμπεράσματα:
Τα ΕΑΑΚ όπως έχουμε παρατηρήσει επιβάλλουν στους ναυπηγούς τη δικιά τους επιλεκτική δημοκρατία. Δεν σεβάστηκαν την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου για ανοιχτή σχολή την Πέμπτη, συλλέγοντας υπογραφές, καταργώντας στην πράξη τη Γ.Σ. ως ανώτατο φοιτητικό όργανο εντός της σχολής. Δεν σεβάστηκαν το δικαίωμα ψήφου των φοιτητών στη Γ.Σ. της Δευτέρας, από φόβο μήπως δεν ψηφιστεί η πολυπόθητη κατάληψη τους, αποφασίζοντας να το αφαιρέσουν. Έκλεισαν με τραμπουκισμούς τις θύρες του αμφιθεάτρου, απαγορεύοντας στους φοιτητές να ψηφίσουν με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν ακούσει τις τοποθετήσεις(!). Εμείς έχουμε να απαντήσουμε, ότι οι συνάδελφοι από τα ΕΑΑΚ καλά κάνουν και φοβούνται πως το αποτέλεσμα της Γ.Σ. δεν τους συμφέρει. Μόνο το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν 58 υπογραφές από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ελάχιστες στιγμές μετά το πέρας της συνέλευσης, από αποκλεισμένους φοιτητές, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι η σχολή θα παρέμενε ανοιχτή, όσο και αν προτιμούν κάποιοι να εθελοτυφλούν. Τακτικές αλλοίωσης της απόφασης του φοιτητικού συλλόγου, με οποιοδήποτε τρόπο και αν επιτυγχάνονται, παραπέμπουν σε άλλες εποχές και τις καταδικάζουμε. Σε μία τέτοια “παράνομη” συνέλευση και στα έκτροπα που πραγματοποιήθηκαν, αποφασίσαμε να απαντήσουμε με συλλογή υπογραφών και νέα Γ.Σ. την Παρασκευή, πράγμα το οποίο δεν ήταν δυνατό, λόγω των απεργιών και των κινητοποιήσεων τη συγκεκριμένη μέρα. Καλούμε όλους τους φοιτητές της σχολής Ναυπηγών Μηχ. Μηχ. να δώσουν βροντερό παρόν στη Γ.Σ. της Τρίτης 11/10 για να ανοίξουμε τη σχολή και να αποδείξουμε σε όλους ποιοι είναι η πλειοψηφία. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου, είναι πιο ορατός από ποτέ.
Μετά τιμής,
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ν.Μ.Μ.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ν.Μ.Μ.

Εδώ και 2 μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγελαφικής κατάστασης που εκτυλίσσεται στη σχολή Ναυπηγών Μηχ. Μηχ., με αφορμή το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης της Πέμπτης 29/09.
Στη συγκεκριμένη συνέλευση, την ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΗ των τελευταίων χρόνων, οι φοιτητές της σχολής δημοκρατικότατα υπερψήφισαν το πλαίσιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ανοιχτή σχολή με 83 ψήφους, έναντι 72 του πλαισίου των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ (πλέον δεν μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε, δεδομένου ότι η μικρή μας μνήμη δεν μας επιτρέπει να θυμηθούμε την τελευταία φορά που κατέβηκαν σε συνέλευση ξεχωριστά!). Ως η μόνη υπεύθυνη δύναμη στους ναυπηγούς, αμέσως μετά την συνέλευση σφραγίσαμε , πρωτοκολλήσαμε και καταθέσαμε το πλαίσιο μας στον πρόεδρο της σχολής, κ. Τριανταφύλλου, πιέζοντας για την εφαρμογή του. Ακόμα απαιτήσαμε την άμεση σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης Τμήματος της σχολής μας , με σκοπό την δημιουργία νέου προγράμματος εξεταστικής.
Κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Ο πρόεδρος, μας απάντησε ότι σύγκληση του τμήματος δεν ήταν δυνατόν να γίνει την Παρασκευή, αλλά δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση ενός άτυπου συμβουλίου καθηγητών. Την Παρασκευή λοιπόν, συνεδρίασαν οι καθηγητές καταλήγοντας στα εξής σημεία. 1) Οι επί πτυχίω φοιτητές θα μπορέσουν να δώσουν κανονικά τα μαθήματα που χρωστούν (χαριστικές εξετάσεις). 2)Η εξεταστική περίοδος θα διαρκέσει μόλις 1 εβδομάδα (από τις 03/10-7/10) , στην οποία θα δωθούν τα μαθήματα της 1ης εβδομάδας του προγράμματος της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, όπως αυτή είχε ανακοινωθεί. 3)Οι υπόλοιπες 3 εβδομάδες του προγράμματος θεωρούνται ΧΑΜΕΝΕΣ και δεν αναπληρώνονται, ενώ η μία εβδομάδα εξεταστικής θα γίνει με την προυπόθεση οτι η σχολή ΔΕΝ θα τελεί υπό κατάληψη. 4) Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από τις 10/10,ενώ κάθε καθυστέρηση αυτού μπορεί να επιφέρει χάσιμο του εξαμήνου, ακόμα ουσιαστικά απορρίφθηκε η πρόταση της Συγκλήτου για εξεταστική τα Σ/Κ, ως παράνομη σύμφωνα με το νέο νόμο.
Δηλώνουμε ότι ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΝΑΥΠΗΓΩΝ από την τελευταία Γ.Σ., ήταν να δοθεί κανονικά ολόκληρη η εξεταστική σύμφωνα με το πρόγραμμα της επαναληπτικής που είχε αποφασιστεί για το μήνα Σεπτέμβριο. Το πλαίσιο κατατέθηκε στο συμβούλιο και απορρίφθηκε όπως ήταν, πράγμα το οποίο και καταγγέλλουμε. Πιστεύουμε πως όσο δύσκολη και αν έχει αποδειχθεί, λόγω των άσκοπων και συνεχών καταλήψεων, η πραγματοποίηση ενός κανονικού προγράμματος εξεταστικής όπου θα δίνονται ΟΛΑ τα μαθήματα, οι καθηγητές έπρεπε πρώτα να σεβαστούν την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου (ιδιαίτερα τώρα που αποφασίστηκε ανοιχτή σχολή) και να έχουν διαλλακτικότητα. Οι λύσεις βρίσκονται με αμοιβαίες υποχωρήσεις και όχι με οριοθέτηση κόκκινων γραμμών.
Γι' αυτό το λόγο καταθέσαμε επίσημα τη νέα πρότασή μας για εξεταστική τριών εβδομάδων όπου θα εξεταστούν όλα τα μαθήματα. Αυτή απορρίφθηκε με την δικαιολογία ότι το Υπουργείο δεν θα εγκρίνει και νέα αναβολή του εξαμήνου. Επιπρόσθετα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα προβούν σε υιοθέτηση του ψηφίσματος της Συγκλήτου. Τελική μας πρόταση και στην οποία επιμένουμε, είναι εξεταστική 4 εβδομάδων, αρχή των μαθημάτων 31 Οκτωβρίου. Το πρόβλημα της αναβολής της αρχής του εξαμήνου λύνεται με αναπληρώσεις μαθημάτων τα απογεύματα και κανονικές παραδόσεις μαθημάτων τα Σάββατα, μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου. Έτσι, η χειμερινή εξεταστική θα ξεκινήσει κανονικά το Φλεβάρη. Σε πρώτη φάση και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε, αλλά εμείς επιμένουμε διότι τη θεωρούμε ως τη μοναδική εφαρμόσιμη .
Να προσθέσουμε και κάτι ακόμα όσον αφορά τη γενική συνέλευση της Πέμπτης. Βιώνουμε στο Πολυτεχνείο ένα καινούριο θεσμό, την επιλεκτική δημοκρατία. Δηλαδή όταν υπερψηφίζεται το πλαίσιο κατάληψης, τότε η διαδικασία και το αποτέλεσμα είναι δημοκρατικό, αλλά όταν οι φοιτητές της σχολής ψηφίζουν το πλαίσιο της ΔΑΠ, της μόνης εγγυήτριας δύναμης για ανοιχτές σχολές, τότε η απόφαση πρέπει να μπλοκαριστεί!! Πολλά γέλια μεταξύ της φοιτητικής κοινότητας προκαλεί το γεγονός ότι οι φίλτατοι συνάδελφοι ''επαγγελματίες αγωνιστές'' της ΕΑΑΚ άρχισαν τη συλλογή υπογραφών για νέα Γ.Σ. τη Δευτέρα, 5 λεπτά μετά το πέρας της συνέλευσης της Πέμπτης, προβαίνοντας μάλιστα και σε χαρακτηριστικές δηλώσεις προς συμφοιτητές μας, όπως "ελάτε τη Δευτέρα να ανοίξετε τη σχολή και θα τα πούμε...".
Συμπεριφορές σαν και αυτές τις καυτηριάζουμε και τις αντιπολιτευόμαστε απερίφραστα. Να καταλάβουν λοιπόν οι συνάδελφοι από την ΕΑΑΚ, ότι όπως όλοι οι φοιτητές σεβόμασταν την απόφαση του Φ.Σ. για κατάληψη εδώ και 4 εβδομάδες, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τουλάχιστον να σεβαστούν και αυτοί την απόφαση των φοιτητών για ανοιχτή σχολή. Όπως μας βρίσκεται απέναντί σας στα αμφιθέατρα, αντιπαραβάλλοντας προτάσεις στη μαυρίλα και τη μιζέρια των καταλήψεων που σας χαρακτηρίζει, θα μας βρείτε και απέναντί σας σε κάθε προσπάθεια εκφυλισμού της απόφασης του Φ.Σ. που θα επιχειρήσετε, καθώς και στον εκφοβισμό και τους προπηλακισμούς απέναντι σε απλούς φοιτητές που διεκδικούν το αυτονόητο...ανοιχτές σχολές!
Ως εκ τούτου καταγγέλλουμε τη συλλογή υπογραφών από την ΕΑΑΚ και τον ορισμό νέας Γ.Σ. τη Δευτέρα 03/10, που αντιβαίνει άλλωστε και στην απόφαση του Φ.Σ. για νέα συνέλευση μετά το πέρας της εξεταστικής. Θεωρούμε πως οι 83 ψήφοι (υπογραφές αν θέλετε) για ανοιχτή σχολή, είναι περισσότεροι από τις 40 υπογραφές που μάζεψαν τα μέλη της ΕΑΑΚ. Καλούμε και τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις του Φ.Σ. να καθορίσουν τη στάση τους.
Μετά τιμής
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ν.Μ.Μ.