Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ 3ο

- Προτείνεται, ο εκσυγχρονισμός της ιστοσελίδας της σχολής (naval.ntua.gr) στα πρότυπα των αντιστοίχων των άλλων σχολών του ΕΜΠ, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, καθώς είναι πεπαλαιωμένη και όχι τόσο χρηστική πια. Εκεί μπορεί να έχει το κάθε μέλος ΔΕΠ μια ιστοσελίδα για επικοινωνία με τους φοιτητές, να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες της γραμματείας (ανακοινώσεις, εγγραφολόγιο, στοιχεία φοιτητή) και να προστεθεί η online αίτηση χορήγησης πιστοποιητικών, να υπάρχει ενημέρωση για την πρόοδο των ερευνητικών δραστηριοτήτων των τομέων της σχολής (ανακοινώσεις, άρθρα από συνέδρια, διακρίσεις), να υπάρχουν σύνδεσμοι (links) για διάφορες εταιρείες του κλάδου, χρήσιμες ιστοσελίδες, online περιοδικά και άρθρα, διεθνή βιβλιογραφία, και τέλος να γίνεται ενημέρωση των φοιτητών μέσω ανακοινώσεων για σχετικές με τη σχολή εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις.
- Για τις σχετικές αυτές εκδηλώσεις, θα μπορούσε να γίνεται και πέραν της ιστοσελίδας ευρύτερη ενημέρωση των φοιτητών και οι ενδιαφερόμενοι μαζί με τους καθηγητές να μπορούν να παρευρεθούν με οργάνωση της σχολής. Άλλες τέτοιες εκδηλώσεις μπορεί να είναι ημερίδες της SNAME, της IMAREST, τα Ποσειδώνια, τα Ναυτικά Σαλόνια κ.α.
- Προτείνεται, η προώθηση από τη σχολή του θεσμού της πρακτικής άσκησης όχι μόνο στα πλαίσια του κατ’ επιλογή μαθήματος του 8ου εξαμήνου αλλά από την αρχή της φοίτησης στο 1ο έτος. Πιο συγκεκριμένα, όποιος φοιτητής ενδιαφέρεται θα μπορούσε, όπως είθισται και κατά τη διάρκεια των σπουδών στα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, να δουλέψει μερικές εβδομάδες των καλοκαιρινών διακοπών σε κάποια εταιρεία του ναυτιλιακού κλάδου ως μαθητευόμενος (internship) και να αποκτήσει κάποια εμπειρία και επαφή με εργαζόμενους ναυπηγούς, που είναι πολύ χρήσιμα για την μετέπειτα επαγγελματική του πορεία. Η σχολή μέσω του γραφείου πρακτικής άσκησης μπορεί να φέρει τους ενδιαφερόμενους σε επαφή με κάποια από τις εταιρείες που τους ενδιαφέρουν με τελικά προφανή οφέλη για όλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους δεν χαθούν ημέρες λόγω φαινομένων κλειστών σχολών και χρειαστούν εβδομάδες αναπληρώσεων μαθημάτων όπως δυστυχώς συχνά συμβαίνει, υπάρχει αρκετός χρόνος το καλοκαίρι για μερικές εβδομάδες πρακτικής άσκησης, και καλοκαιρινών διακοπών και προετοιμασίας για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.
- Προτείνεται, η θέσπιση από τη σχολή μίας ημέρας, δύο φορές το χρόνο, όπου θα συγκεντρώνονται κάπου τα μέλη ΔΕΠ και όσοι φοιτητές το επιθυμούν για να συζητήσουν για τα ζητήματα της σχολής μας. Να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς, να κάνουν προτάσεις, να λύσουν τυχόν προβλήματα και να θέσουν όποιο άλλο θέμα τους απασχολεί και τους αφορά. Μέσα από αυτόν τον εποικοδομητικό διάλογο, όπου ο κάθε φοιτητής μπορεί να εκφράσει αυτοπροσώπως την γνώμη του, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο από την βελτίωση των συνθηκών φοίτησης μας, γεγονός επιθυμητό από όλους μας.
- Προτείνεται η θέσπιση κάθε χρόνο μιας ημέρας στην αρχή του έτους, ως «Ημέρα υποδοχής πρωτοετών φοιτητών». Την ημέρα εκείνη οι νέοι φοιτητές θα παρακολουθούν μια τελετή υποδοχής τους από τους καθηγητές, με λίγα λόγια από τον Πρόεδρο και τους Διευθυντές των τομέων της σχολής, και μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας και εξέλιξης της σχολής. Έπειτα θα ξεναγούνται στους χώρους της σχολής και του Πολυτεχνείου γενικότερα, ώστε να πάρουν μία ιδέα των χώρων όπου θα βρίσκονται και θα χρησιμοποιούν τα επόμενα χρόνια – αίθουσες, pclab, εργαστήρια, πειραματική δεξαμενή, τμήμα φυσικής αγωγής, κ.α. Αργότερα, μπορεί να γίνεται μια αντίστοιχη παρουσίαση με λίγα λόγια από τον φοιτητικό σύλλογο και τους εκπροσώπους των φοιτητών. Τέλος, θα ακολουθεί όπως γίνεται και σήμερα, δεξίωση προς τιμήν των νέων φοιτητών με την παρουσία των καθηγητών όπου θα μπορούν να είναι καλεσμένοι και οι γονείς των νέων φοιτητών, ώστε να γνωριστούν όλοι καλύτερα μεταξύ τους και να ανταλλάξουν σκέψεις για το μέλλον.
- Προτείνεται αντίστοιχα να θεσπιστεί κάθε χρόνο μια «Ημέρα αποφοίτησης τελειόφοιτων φοιτητών». Ομοίως, μπορούν να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις προς τιμήν τους από τη σχολή. Παράλληλα θα μπορούσαν να γίνουν και εκδηλώσεις για ενημέρωση τους για μεταπτυχιακά προγράμματα είτε από εκπρόσωπους εταιριών για ευκολότερη εύρεση εργασίας.
- Προτείνεται, η θέσπιση από τη σχολή ετήσιας ολιγοήμερης εκδήλωσης, όπου θα γίνεται παρουσίαση του ερευνητικού έργου των τομέων, ομιλίες από διακεκριμένους αποφοίτους ναυπηγούς, παράγοντες διαφόρων κλάδων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, εκπροσώπους νηογνωμόνων, ναυτιλιακών εταιριών, οργανισμών, και αναγνωρισμένων ανθρώπων από το εξωτερικό. Το σύνολο των ομιλιών αυτών θα έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο σε όσους τις παρακολουθήσουν, καθώς θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις και τις τάσεις στο χώρο της ναυπηγικής, θα γίνονται κοινωνοί νέων και πρωτοπόρων ιδεών και θα έχουν τα απαραίτητα στοιχεία για δικό τους προβληματισμό και έρευνα, χρήσιμα στο μέλλον.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ξανά πως όλα τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις διαμορφωμένες από εμάς με βάση την εμπειρία από τη φοίτηση μας στη σχολή και τις απαιτήσεις του φοιτητικού συνόλου. Κατατίθενται στη Γενική Συνέλευση ώστε να συζητηθούν, να εκτιμηθεί η εφικτότητα τους βραχυπρόθεσμα αλλά και να συμφωνηθεί η αποτελεσματικότητα τους. Προφανώς μπορεί να προκύψουν προσθήκες και αλλαγές σε αυτές προς το συμφέρον όλων μας, είτε να χρειαστεί λεπτομερέστερη ανάλυση τους από τα αρμόδια όργανα της σχολής.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι βοηθούν προς το καλύτερο.


Με τιμή,

Δ.Α.Π. – Ν.Δ.Φ.Κ. ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου